Hellen Salome Onyango

Hellen Salome Onyango

Hellen Salome Onyango

Hellen Onyango

Hellen Onyango, onderwijzeres van beroep, is sinds november 2014 caretaker  van Hellen (was reeds haar pleegmoeder). Ook behartigt zij de belangen (in het Engels caretaker) voor Wayo Child Foundation van Lucy en Maureen (maar Lucy en Maureen wonen bij familieleden.
Hellen is geboren op 01-01-1960 in Uyoma, West Kenia en komt uit een gezin met nog 4 broers en 1 zus. Zij was getrouwd met Gordon Onyango, maar hij is in 1998 overleden door een verkeersongeluk. Zij heeft hun 4 kinderen  alleen op moeten voeden. Bovendien is een dochter in 2008 overleden op 28 jarige leeftijd, ook door een verkeersongeluk.
Hellen heeft de lerarenopleiding  gedaan in 1980 – 1982 en kreeg toen een baan op Mbeka Primary School in Wagusu, waar zij sindsdien lesgeeft aan diverse leeftijdsgroepen. Hellen is zeer betrokken bij het welzijn van kinderen. Haar eigen kinderen zijn intussen volwassen en de deur uit.
Nu zorgt zij naast haar drukke baan voor vier pleegkinderen (drie meisjes en 1 jongen), wiens lot zij zich heeft aangetrokken. Alle (school)kosten van deze kinderen kan zij van haar lerarensalaris niet betalen, daarom heeft zij een lening aangevraagd via de Onderwijzersbond; deze lening is haar verstrekt maar die moet zij met een maandelijks bedrag wel aflossen.

Daarnaast is zij druk bezig als evangelist in de Protestantse kerk in Wagusu; vaak wordt er een beroep op haar gedaan om een en ander te regelen.

Als caretaker van de drie meisjes houdt ze contact met de boarding schools en stelt ze zich op de hoogte van hun schoolresultaten. Ook regelt ze betalingen van de benodigde schoolkosten in Kenia, waarvoor zij van Wayo geld ontvangt.

Met financiële hulp van Wayo heeft zij een  computercursus gevolgd zodat ze via de mail informatie met het bestuur in Nederland kan uitwisselen. Daarnaast ontvangt ze van Wayo voor haar zorg een vergoeding. Dit betekent voor haar weer een verlichting van de lasten voor haar pleegkinderen.